Uzun zamandır ara verdiğimiz köşe yazılarımıza tekrar başlamak, değerli dostlarımızla tekrardan buluşmak gerçekten heyecan verici. Sosyal medyanın son derece hızlı hakimiyet kurduğu bu dönemde bırakın köşe yazısı okumayı, herkes köşe dönmenin peşinde .Bizim ki biraz laz inadı olsa gerek. Belki de Arhavi’m. net’te içtiğimiz kahvenin kırk yıllık hatırıdır. TİK TOK MİKTOK ta iki şaklabanlık yapsak sanırım daha çok ilgi çekeriz, neyse biz eski yoldan devam edelim.
Yaklaşık on yıl süren köşe yazarlığımız süresince binlerce kez okunan yazılarımız oldu, karşılıklı sevgi ve saygı pozitif eleştiri neticesinde iyi bir iletişim kurduğumuzun farkındayım. Az çok birbirimizi tanırız. Altı boş, süzgeçten geçmemiş şeyleri yazmam paylaşmam. Daha önce yazdığım onlarca şey ” hoşe şeyi diveni ”ceee mu zopon akini ” dediğimiz her şey oldu. Yakın bir zamanda on beş günlük tatilimi kutsal topraklarda (ARKAPİ) geçirdim .Bu arada Arhavi; ye kutsal topraklar yakıştırması benim uzun yıllardır kullandığım şahsıma ait bir cümle olduğunu belirtmek isterim. Gittik gezdik yedik içtik iyi güzel de ,sonuç olarak mu ivu?.
NA İVU DİVU…
Tabi ki yine hüsran yine aynı manzaralar değişmeyen tipik Arhavi hikayesi. Bir ilçeden çok küçük kasaba edasından bir türlü sıyrılamayan arkapi,benim güzel memleketim. Kendi içsel sorunlarını yıllardır aşamayan ,kendini yenilemek bir yana var olan değerlerinde günden güne kaybeden arkapi..
İçimizden biri bu kasabaya beddua emiş. Sanırım çay parasını geç aldığı için belkide sevdiği kızı başkasına verdiler diye yıllar önce ”nikarbaz” demiş ve tanrı bu isteğini yerine getirmiş .Kim beddua ettiyse çiksun soylesun..tovbe etsun. Gidişat hiç iyi değil dostlar.
Çok mu karamsarım acaba hiç mi gelişme yok arkapide .Var tatbikî eskiden saat sekizden sonra sokaklarda incin top oynardı şimdi ileri saat uygulaması sayesinde cinkalar saat dokuzdan sonra top oynuyor .Evet iyi kötü hafta sonu üç beş düğün nişan biraz canlılık katsa da esnaf yine mutsuz. Nasıl mutlu olsun ki etrafını sarmışken DİM ,A102, KİGROS,SOK ,BOŞTAŞ ,TİLPA vs vs. Arhavide marketun yokse sana kiz vermezler oğlum boşine uğraşma.. Osmanlı mimarisinin eşsiz eserlerinden FABRİKA BACASI şehre ayrı bir güzellik katmaya devam ediyor. İlçeye gelen yerli ve gavur turistlerden birkaçı ile sohbet edip şehrin kalbine saplanmış bu baca hakkında ki meraklarını giderdim. Bunun aslında bir baca olmadığını Laz Kraliçesi TEONANIN ölen eşi GUNZE MEMET anısına yaptırdığı….neyse anladunuz siz oni..Fabrika ve muhteşem bacası acilen şehir dışına çıkmalı. Boşalan bu alana millet bahçesi yapıp kek ,kurabiye, nogubeyi, mamalika,şuka ve kerkeli gibi yiyecekler bedava dağıtılmalı. (biraz siyasi oldu kusure bakmayun)Yada ilçenin zenginlerinden birine peşkeş çekilmeli. Unutmadan kimin aklına geldi ise helali uğutaz ARTİM diye bir dernek kurulmuş harika bir fikir. Kırılan kalplere belki bir şey yapamaz ama ileride çok faydası olur memlekete.
Batumi kumar yolu gece gündüz cıvıl cıvıl, millette para var, cep telefonu için gelen giden hey yavrum hey. Hopa maşallah cıvıl cıvıl bu sınır geçişinden nasibini her türlü alıyor. Otelinden cafesine alışveriş merkezinden lokantasına .pavyonundan barına kadar herkese ekmek var.
Hani adam bir kumar oynayayim diye yola çıksa Batuma giderken yolda bir yerde mola verip iki çay içmek istese sizce nereye uğrar? Pilargete gidecek değil ya tatbiki Hopa;ya. Arhavi’den geçerken uzun farlarınızı yakmazsanız kasabayı fark etmeyebilirsiniz .Şu sahil yolundaki ağaçları led ışıkla süsleyin be kardeşim biraz aksiyon iyi gelir hepimize. Şehrin hiç değişmeyen iç mimarisi siyah ve sarıya boyalı tarihi taşlar 1950 ler den günümüze gelen tarihi bir dokuyu anımsatıyor..
Yahu kasaba yosun tutmuş .Tam bir tekaüt şehri olmuş .Hadi biraz dedikodu yapalum severiz biz Arhavililer dedikoduyu ve eleştiriyi. Siyasi kutuplaşma malum tüm ülkede olduğu gibi burada da dikkat çekiyor. Seçim sonuçlarından kimse hoşnut değil, yakında yerel seçim var kimse ondanda umutlu değil. AKP den Chp’ye büyüüüüük oy farkıyla geçen belediye ve faaliyetlerinden chp liler hiç memnun değil. Seçmenin oy verdiği partiyi savunacak elinde done yok koçik ha3i muvaz ?Seçim sonrası kimse umduğunu bulamamış. Sosyal belediyecilik anlayışından çok sosyobeton bir yaklaşım ile devam eden çalışmalar ilçeye ne kazandırdı ne kaybettirdi onu bizim lazlar bilir. Küçük bir yerde ,herkezin neredeyese akraba olduğu kasabada partizanlık kadar adi bir düşünce olamaz. Bu arada ilçede oldukça dikkat çeken sokak patileri can dostlarlada biraz dertleştik..Karabaş bana dert yandı açtı ağzını yumdu gözünü..
-Akin emica, eskiden hiç görmeduğumuz pisikolojik baskiyi görüyoruz, barinak desen sorun mama desen ayri sorun, gelen vuriyor giden vuriyor hav hav..( karabaş saf kan Arhavili olduğu için lehçesi bira bozuk)
-çeee buktuk bu hayattan.Nuray olmasa yüzümüze bakan yok , hav hav hav..
Bu havhavlar sanırım adresine ulaştı.
Sevgili dostlar öncelikle şunu belirtmek isterim bizim kasabayı ne canlandırır derseniz tek cevabım turizm olur. Bacasız fabrika ,yüzlerce insana yeni iş imkanı yaratacak onlarca proje yapılabilir. Kafamda memleketin gelişimi ile ilgili onlarca proje var ama ben belediye başkanı adayı değilim, kim adaysa o döksün kucağındakileri görelim. Yakında adaylar görücüye çıkacak sorun bakalım kimin ne projesi var,ne üretmek ne katmak istiyor ilçeye,var mı daha önce ürettiği bir şey. Siz beni seçin sonra bakarız o işlere diyorsa nodvi gitsun ondan kimseye fayda gelmez.
Laz kültürünü ve bu eşsiz coğrafyayı görmek isteyen milyonlarca insan varken neyi bekler bu insanlar anlamış değilim..evet bir kaptan lazım, bir öncü ,vizyon sahibi bir lider. Oturup sahilde üçbeş arkadaş çekirdek çıtlatırken inanın onlarca proje üretebiliriz, bu şehre yeni bir hava katabiliriz çok mu zor tabiki değil..Hiç bir siyasi gecede ihtiyaç yok sadece halka kendini inandırmak yeterli diye düşünüyorum. Belki ortada eski memleket yok her şey çok değişti diyebiliriz ama umut her zaman var. Yöre insanı gelişime ve yeniliğe açık. Arhavi’de yerel seçimler soyadı halkimiyeti anlayışla yapıldığı için netice uzun zamandır değişmiyor. Benden size tavsiye elinde projesi olmayan, vizyonu kavak köprüsü ve kabisre köprüsü arasında sıkışmış kişileri babanızın oğlu olsa seçmeyin. Partinizin önünüze bu nu seç diye dayattığı kişi umutsuz bir vaka ise emican olsa seçme kardeşim,seçersen ne olur?
Pipa olur.. O sarı siyah taşlara ,gelen geçen yolculara bakar durursun ,kışın gurbete yazın çay tarlasına , arada birde tulum vurursun; oyna dik oyna dik..Tulumci gelsun mi? Maalesef gelemez niye ne oldi tulumciye?Köyde ayi yedi balini morali buzuk , kontenjan düşti isyanda..
Lafı fazla uzatmayalım sevgili dostlar birazdan festival başlayacak. Belediyenin görücüye çıktığı , uluslar arası bir festival .Sanatın ve sanatçının her açıdan yüksek değer bulduğu, aylardır titizlikle üzerinde onlarca kişinin çalıştığı her saniyesinin ince hesaplandığı yerli ve yabancı sanatçıların boy gösterdiği bir festival.Halkın tüm beklentileri inceden ipliğe hesaplanmış, kamuoyu yoklanmış kusursuz bir organizasyon.BBC den ingilizce sunum yapılsın diye yoğun bir istek olduğunu duydum .. E hadi hayırlısı İzleyelim görelim sonra kaldığımız yerden devam ederiz, belki bu sefer dansöz de çıkar ne dersiniz?
Sevgi ve Saygılarımla
AKIN GÜLHAN
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.